Elämänlanka

Köysi, tuo kiipeilijän elämänlanka, viaton uhri, jota säälimättä sisällä ja ulkona murjotaan, siihen tiputaan, se hankaa kalliota, joskus sen päälle vahingossa tallotaan, se jätetään koilaamatta ja sullotaan pimeään säkkiin, jossa se odottaa vapauttajaansa ja päivänvaloa, vain joutuakseen taas pahoinpidellyksi. Sen elämä ei ole helppoa, se on omistajansa nöyrä palvelija ja lopulta se heitetään nurkkaan, hylätään kaatopaikalle, mutta onnellisimmat lähetetään Afrikkaan kaivonköysiksi, ne saavat uuden ja ehkä paremman elämän, arvokkaat eläkepäivät.

Mulle on tärkeää se, että köysi kestää massiivisen määrän pannutuksia ja paljon kaltoinkohtelua. Viimeisen kuukauden aikana köyteen on tullut otettua reilu 60 pannua. Tähän on laskettu mukaan kaikki sellaiset tippumiset, joissa viimeinen pultti on ollut vähintään polvissa eli jatko on tällöin vähän polvien alla. Pikkuräpsyjä ei ole laskettu lainkaan, tosin se pultti polvissa on ennemminkin kyllä räpsy kuin pannu. Olen kuitenkin päätynyt vetämään pannulaskurini rajan tuohon polviin, johonkinhan se raja täytyy vetää. Itselleni perustelin asiaa sillä, että tuossa vaiheessa ollaan kuitenkin selkeästi pultin yläpuolella ja hallilla tätä seuraava onnistunut muuvi tai kaksi muuvia tarkoittaa yleensä sitä, että ollaan jo seuraavassa klippipaikassa. Kyllä sisälläkin silti niitä nilkoista tai pultti jalkojen alla pannuja tulee. Mut kiva kun on enemmän viivoja raavittavana seinään!

Kirjoitin lähes kaksi vuotta sitten köysistä. Nuo köydet ovat jo parhaat päivänsä nähneet ja välissä on ollut sekalainen setti eri merkkejä, muun muassa Bealia, kunnes on löytynyt se oma luottomalli. Mutta siis ennen kuin kerron siitä luottoköydestä, niin palataanpa noihin vanhoihin köysiin ja summataan mitä mieltä niistä lopulta olin.

Sinkut Beal Stinger III Golden Dry ja Edelrid Viper.

Edelrid Viper 60m
Halkaisija (mm) 9,6
Paino (g/m) 60
Manttelin osuus (%) 45
Sturtsit UIAA 5
Iskuvoima (kN) 8,5
Dynaaminen pidentymä (%) 33
Staattinen pidentymä (%) 9,5
Manttelin luisto (mm) 0

Hinta 129,95€ @bergfreunde.de

Mihin käyttöön?
Ohuempi työhevonen. Viper on entry-level köysi, sopii parhaiten sporttiin, projektointiin, yläköysittelyyn ja sisäkiipeilyyn. Siis ihan oikea köysi meille. Hieman paksumman manttelin pitäisi kestää kulutusta pidempään.

Käyttökokemukset
Köyden mantteli kului Suomen graniittikallioilla todella nopeasti pulloharjaksi. Täytyy vaan todeta, että halvalla ei saa hyvää, enkä toista kertaa moiseen kapineeseen rahojani laittaisi.

Beal Stinger III Golden Dry 60m 
Halkaisija (mm) 9,4
Paino (g/m) 59
Manttelin osuus (%) 38
Sturtsit UIAA 6
Iskuvoima (kN) 8,2
Dynaaminen pidentymä (%) 37
Staattinen pidentymä (%) 9,5
Manttelin luisto (mm) 0

Maahantuojan SH on 230€ @vandernet.com

Mihin käyttöön?
Jääkiipeilyyn ja tiukkiin RP-suorituksiin. Köyden esittelyhän kuuluu siis näin: Designed for high-level climbers, this is the single rope preferred for very hard routes. Amateurs stand aside… Ööö, siis tää köysi ei todellakaan ole meille!

Käyttökokemukset
Köysi on ollut käytössä lähinnä sportissa ja hallilla. Kevyt ja helppo klipata. Tämä köysi tuli turhaan pilattua roikuskelulla ja pannutuksilla, siis työhevoskäytössä, sillä sen ominaisuudet olisivat tehneet sille oikeutta tiukissa redpointeissa. Se vaan, että kun niitä tiukkia redpointteja ei meidän tasolla oikein ole vielä tänä päivänäkään. Voisin ostaa toisen, mutta parempiakin on, joten jääköön ostamatta!


Tendon Ambition 9.8 ja 10.2 köysistä on tullut luottoköydet.
Vähän kauniimpiakin sävyjä on saatavilla. Värihän on tärkee asia!


Luottoköysi Tendon Ambition 9.8 ja 10.2


Tendon Ambition 9.8
Halkaisija (mm) 9.8
Paino (g/m) 64
Sturtsit UIAA 9-10
Iskuvoima (kN) 7.1
Dynaaminen pidentymä (% ) 35
Staattinen pidentymä (% ) 6.2
Manttelin luisto (mm) 0

60m 169 eur @Camu

Tendon Ambition 10.2
Halkaisija (mm) 10.2
Paino (g/m) 66
Sturtsit UIAA 12-13
Iskuvoima (kN) 7.1
Dynaaminen pidentymä (%) 36
Staattinen pidentymä (%) 6.1
Manttelin luisto (mm) 1.6

60m 169,95 eur @Alpinsports Basis

Käyttökokemukset
Tendon Ambition 9.8 ja 10.2 köysistä on tullut omat suosikkini ja täysin syystä. Mantteli on heti alusta miellyttävä ja pitkäikäisin käyttämistäni köysistä. Paksumman köyden pienestä manttelinluistosta (1.6 mm) huolimatta köyteen ei ole koskaan syntynyt möykkyjä tai löysää köydenpäätä. Köyttä on saatavilla myös erikoiskäsittelyillä (Protect Shield ja Complete Shield), joissa mantteli tai koko köysi on impregnoitu TEFLON® EVOlla, joka suojelee köyttä UV-säteiltä ja kosteudelta, sekä saa manttelin kestämään paremmin hankausta. Käsittely suojaa köyden hermeettisesti (siis ilmatiiviisti, mut on kiva aina päteä hienoilla termeillä) pidentäen näin köyden käyttöikää. Itselläni ei ole tällä tavoin käsitellyistä köysistä kokemusta, vaan olen tyytynyt Standard käsittelyyn.

Molemmat köydet ovat miellyttäviä käsitellä ja hyviä klipata. Myös paksumpi köysi kulkee kiitettävästi Grigrin läpi. Omalta köydeltäni haluan ehdottomasti ison sturtsiluvun, sillä köysiin tulee pannutettua paljon ja säännöllisesti. Pienemmän sturtsiluvun köydet ovat turhan nopeasti muuttuneet piiskoiksi, jolloin köyden uusimistarve on ollut tiheämpi. Vaikka köydellä periaatteessa olisikin vielä käyttöikää, on pannuttaminen piiskaan ikävää. Ambition nappaa kiinni pehmeästi ja etenkin 10.2:n iso sturtsiluku tekee siitä oivan halliköyden, kun taas 9.8 pakkautuu hieman pienempään, on aavistuksen kevyempi ja siksi mieluummin ulkona käytössä, vaikka oikeasti ero on olematon ja lähinnä psykologinen. Olen visusti uskollinen näille kahdelle köydelle, ainoa miinuspuoli on se, että 10.2 köyttä ei saa Suomesta ja viimeksi ulkomailta köyttä tilatessani kyseinen pulju teki konkurssin ja jouduin hakemaan rahojani takaisin luottokorttiyhtiöltä. Tyypillistä meikäläisen tuuria.

Ottakaahan Camu Tendon Ambition 10.2 valikoimiinne!

Pannulaskuri 2014: 39

Kommentit

Suositut tekstit