Pelastushommia kertaamassa

Käytiin käytännön tasolla kertailemassa rescutuksia Käärmekalliolla. Teorian tasolla tulee kerrattua satunnaisia skenaarioita lähes viikottain.

Eilen kelailtiin seuraavaa skenaariota. Kiipeilet kaverisi kanssa Kustavin Riskeläisvuorella ja olette ainoat kiipeilijät paikan päällä. Veden päälle on rakennettu riippuständi, jossa varmistat liidaajaa. Liidaaja pannuttaa ja loukkaantuu vakavasti. Hän ei pysty toimimaan itsenäisesti, kiipeämään kallion päälle, eikä kaveria voi alakautta uittaa maihin tai ainakin se olisi äärimmäisen riskialtista. Kännykkä ja ensiaputarvikkeet on mukana - repussa kallion päällä. Pahimmassa tapauksessa kaveri on vuotamassa tyhjiin. Mitä teet?

Jokaisen köysittelyä vähänkin säännöllisemmin harrastavan pitäisi pystyä ratkaisemaan tilanne. Muussa tapauksessa pelataan omalla ja kiipeilykaverin terveydellä.

Lisää asian vierestä ja kotimaisia skenaarioita:
RolloMixed blogi
Uskalla yrittää blogi

Itse voin lämpimästi suositella Petter Reuterin Kalliokiipeilypelastus-kurssia. Myös AP järjestää vastaavia kursseja. Climbing Self-Rescue kirja kuuluu myös vakiolukemisiin.

Oudosti kalliolla kykkivä liidaaja vierihoidon tarpeessa.
Rescutusten treenamista varten ei tarvitse aina edes nousta sängystä. Kyseessä ei siis ollutkaan mikään toisenlainen vierihoito ;)


Kommentit

Suositut tekstit