Jäi köyden pää käteen...

Vanha sinkkuköysi pääsi eläkeläiseksi ja harjoittelu- / laskeutumisköydeksi. Uuden köyden ostaminen on ihan pirun vaikeaa. Ostettiin kaks sinkkuköyttä: Beal Stinger III ja Edelrid Viper.

Sinkkuperheen köysisisarukset. Vasemmalla Beal Stinger III Golden Dry 9,4mm. Mukana tuli laukku & kiinteä matto. Oikealla ihqu-vihree Edelrid Viper 9,6mm.
Edelrid Viper 60m
Alkuun vähän dataa:
Halkaisija (mm) 9,6
Paino (g/m) 60
Manttelin osuus (%) 45
UIAA 5
Iskuvoima (kN) 8,5
Dynaaminen pidentymä (%) 33
Staattinen pidentymä (%) 9,5
Manttelin luisto (mm) 0

Hinta 129,95€ @ bergfreunde.de

Mihin käyttöön?
Ohuempi työhevonen. Viper on entry-level köysi, sopii parhaiten sporttiin, projektointiin, yläköysittelyyn ja sisäkiipeilyyn. Siis ihan oikea köysi meille. Hieman paksumman manttelin pitäisi kestää kulutusta pidempään.

Fiilikset köydestä
Köysi tuntuu kädessä mukavan pehmeältä. Grigrin läpi köysi liukuu sutjakasti, eikä liidaajan tarvitse nykiä köyttä tai odotella, kun varmistaja säätää köyttä laitteen läpi. Meikäläinen kun on aika kukkakeppi (<50), niin huomasimme myös, että varmistuskäden släkki liukuu Grigristä läpi liidaajan pudotessa (kuten ATC:llakin) ennen kuin laite nappaa köyden kiinni. Kuten kaikilla varmistusvälineillä, on varmistajan aina syytä pitää se varmistuskäsi siellä alaköydessä kiinni. Tuo släkin liukuminen tekeekin pudotuksesta vain hieman pehmeämmän. Heikin painolla (<90) en huomannut samaa. Manttelin hieman kuluessa saattaa Grigri napata hieman herkemmin kiinni. Hinta-laatusuhde tuntuu oikein hyvältä.

Beal Stinger III Golden Dry 60m
(löytyy myös tavallinen Dry Cover -halpisversio)
Dataa:
Halkaisija (mm) 9,4
Paino (g/m) 59
Manttelin osuus (%) 38
UIAA 6
Iskuvoima (kN) 8,2
Dynaaminen pidentymä (%) 37
Staattinen pidentymä (%) 9,5
Manttelin luisto (mm) 0

Saatiin niin hävyttömän halvalla, ettei tohdi kertoa hintaa tai mistä on ostettu, mutta maahantuojan SH on 230€ @ vandernet.com

Mihin käyttöön?
Jääkiipeilyyn ja tiukkiin RP-suorituksiin. Köyden esittelyhän kuuluu siis näin: Designed for high-level climbers, this is the single rope preferred for very hard routes. Amateurs stand aside… Ööö, siis tää köysi ei todellakaan ole meille! Oli vaan niin p*nteleen hyvä hinta, että pitihän se ostaa. Että osaa ihminen olla turhamainen. On tällä pari "tiukkaa" liidiä tehtykin. Kakarsbergetillä hurjat 5C meni multa lähessaittina, mut oon mä vähän salaa kuitenkin itsestäni ylpee. Vellihousuna turvaudun redpointtaamiseen, joten vaikka mun O/S meni siinä, että mun käsi kävi tokavikalla jatkolla (en roikkunut, enkä vetänyt, seliseli), niin ne vellit ei tullu housuun. Olis varmasti menny saittina, jos olisin sen eläkeläisen sijaan käyttänyt tätä Stingeriä...

Fiilikset köydestä
Köysi on äärimmäisen pehmeä, kevyt ja miellyttävä. Klippaaminen on täysin vaivatonta. Grigrin läpi köysi juoksee vähän liiankin iloisesti - pitää siis jälleen olla tarkkana sen varmistuskäden kanssa. Kyllä siinä tulee kelailtua, että nappaako se varmistuslaite lainkaan kiinni, mutta mitään ongelmia ei olla tähän mennessä havaittu. Summa summarum: hieman kalliimpi köysi eli jos takataskusta löytyy hilloa, kiipeet v*tun lujaa ja haluat ehkä vähän hifistelläkin, niin varmasti ihan hyvä kauppa.

Oma naama pitää työntää tähänkin postaukseen. Lauantaina onneksi satoi, joten lakkiaisiin meno ei yhtään haitannut. On se joskus kiva näyttää ihan "normaalilta". Kuvissa en kyllä osaa edelleenkään poseerata. Nähdään kallioilla!


Kommentit

Suositut tekstit