LDL saa papun kasvamaan

Nykylääketieteen mukaan kokonaiskolesterolin pistäisi olla alle 5. Suomalaisten keskimääräinen vastaava on 5.3. Lääkeyhtiöt ovat pörssiyhtiöitä, joiden tarkoitus on tuottaa voittoa omistajilleen. Sairaita on vain rajallinen määrä, joten lääkeyhtiöiden tulosten kasvattamiseen täytyy löytyä jokin toinenkin markkinasegmentti - terveet. Hillojen käärimiseksi on kaksi strategiaa: A) ennaltaehkäisevät lääkkeet, B) terveyden määritelmien kiristäminen. Edellämainituista kertoo se, että statiineja popsii tätä nykyä lähes miljoona suomalaista. Suositusten mukaisen matalan kolesterolin on todellisuudessa kuitenkin todettu lisäävän kuolleisuutta (mm. Kolesterolimyytti - lisäluku ja Päivi Tuikkalan väitös).

LDL kolesteroli saa papun kasvamaan vauhdikkaammin.
Pienenä triviana kerrottakoon, että kolesteroli on tärkeä lähtöaine muun muassa erilaisten hormonien ja D-vitamiinin tuotannossa. Ja vaaleaihoisimmilla esiintyy myös geenimuunnosta (apoE4), joka aiheuttaa korkeaa kolesterolia. Tämä johtuu pitkästä ja pimeästä talvestamme, jolloin auringon D-vitamiinia on heikosti saatavilla. Korkeampi kolesteroli takaa tehokkaamman D-vitamiinintuotannon vähäisemmässä valossa. D-vitamiinin puutos on puolestaan yhteydessä erilaisiin sisäelinsyöpiin.

Ja lisää mielenkiintoista triviaa tarjoaa Texas A&M University. LDL kolesteroli (perinteisesti paha kolesteroli) nimittäin liittyy lihasten kasvuun. Korkeampi LDL tarkoittaa vauhdikkaampaa lihaskasvua.

No mitäs nyt sitten? Syö terveelliseti, liiku, ole onnellinen ja lue kirja Kolesterolimyytti.

Lähteet:
Kolesteroli, Lääkärikirja Duodecim
Kolesterolimyytti
”Kolesteroliteoriassa on suuria aukkoja”
‘Bad’ Cholesterol Not As Bad As People Think
Luolamiehen keho ei kestä yltäkylläisyyttä
Hyödyllinen D-vitamiini

Kommentit

Suositut tekstit