Kiipeilijän BFR

Noin kymmenen kuukautta sitten tapahtunut nimettömän pieni venähdys lienee syynä krooniseen napsusormi-vaivan kehittymiseen. Todellista syytähän ei kukaan kuitenkaan vaivalle tiedä. Lepo ja kaksi kortisonipiikkiä eivät tehneet tehtäväänsä ja nyt viimeisenä keinona ongelmaa hoidetaan leikkauksella.

Olen tänä vuonna kiivennyt yhteensä neljä kuukautta ja siitäkin noin kolmasosan helppoja multipitchejä ja harjanteita. Voisi sanoa, ettei tämä vuosi ole mennyt kiipeilyjen osalta ihan putkeen. Jos loppuvuosi leikkauksineen menee hyvin, saan tähän vuoteen kaksi kuukautta lisää kiipeilyä.

Jos loppuvuosi menee hyvin, saan lisää kiipeilyaikaa tälle vuodelle. Syyskitkat tosin ovat todennäköisesti siinä vaiheessa jo ohi.

Olen viimevuosina erinäisten hassujen tapaturmien, ja niistä seuranneiden lihasepätasapainoihin liittyvien kipujen, vuoksi joutunut pitämään kiipeilytaukoja. Yleensä olen keskittynyt tällöin muuhun tekemiseen ja kehon kuntouttamiseen. Tällä kertaa ajattelin pyrkiä harjoittelemaan hieman kohdennetummin.

Sormivaivat ovat siitä hankala juttu kiipeilijälle, että niistä toipuessa on vältettävä sormille raskaita kuormia. Pitkäaikaisten taukojen aikana tapahtuu lihasatrofiaa eli menetetään lihasta, ja voimaa. Mutta mitäpä jos voisikin harjoitella erittäin kevyillä kuormilla, mutta siitä saisi lähes samat hyödyt kuin isoilla kuormilla harjoiteltaessa? Vastaus on KAATSU (japaniksi lisäpaine) tai BFR (blood flow restriction).

KAATSU / BFR 

Harjoittelun perustana on verenkierron osittainen rajoittaminen raajassa, jolloin matalilla (n. 20% 1-RM) kuormilla harjoittelun on todettu tutkimuksissa antavan vastaavia hyötyjä kuin isoilla (70% 1-RM) kuormilla harjoittelun. Tämä on erityisen hyödyllistä niille, jotka eivät esimerkiksi vammasta toipumisen aikana voi harjoitella isoilla kuormilla. Sen sijaan terveelle harjoittelumuodosta ei välttämättä ole hirveästi hyötyä, sillä ei ainakaan kannata korvata tavallista harjoittelua.

Leikkauksesta toipuessani olen päättänyt kokeilla harjoittelumuotoa seuraavista syistä:

1) MOTIVAATIO JA HYVÄ MIELI

Tykkään harjoittelusta ja liikkumisesta. Ja mahdollisuus tehdä tätä hieman tavoiteorientoituneemmin ja kohdennetummin antaa itselleni toipumiseen motivaatiota. Tekeminen itsessään tuottaa myös hyvää mieltä.

2) VOIMA

Harjoittelun tavoitteena ei varsinaisesti ole kehittää voimaa, pikemminkin estää atrofiaa sekä ylläpitää voimatasoja parhaan mukaan. BFR -harjoittelun on todettu vaikuttavan sekä verenkiertoa rajoittavan mansetin distaalipuolella että proksimaalipuolella. Voin siis kevyillä kuormilla pyrkiä ylläpitämään selän, hartioiden, rintakehän ja käsivarsien lihasvoimaa ilman sormille kohdistuvaa isoa kuormaa.

3) HORMONIVASTE

BFR-harjoittelun on todettu nostavan muun muassa kasvuhormonitasoja samoin kuin isoilla kuormilla harjoitellessa tapahtuu. Tästä saattaa olla hyötyä toipumisajan lyhenemisen muodossa, joskin näyttö tämän suhteen on ymmärtääkseni epäselvää.

Tutustu aiheeseen:
More For Less: What Every Climber Wants
Dr. Tyler Nelson on Blood Flow Restriction Training for Climbers
Blood Flow Restriction harjoittelumenetelmänä fysioterapiassa
KAATSU training

Kommentit

Suositut tekstit